Hoe kun je zelf leren tekenen

  Tekenen kan niet een ieder op een geweldige manier doen. Het hangt er namelijk van af wat je precies wilt tekenen. Wens je realiteit op papier te zetten of iets uit de sprokenwereld? Jij bent dus degene die deze bewuste keuze maakt. Tekenen hoeft niet altijd moeilijk te zijn, maar het vergt alleen veel tijd. Om de realiteit op papier te zetten kost meer tijd dan de sprokenwereld. Op welke wijze kun je het best zelf leren tekenen? Hieronder zijn er enkele tips voor je opgenoemd:

  1. Kies een plaatje uit of heb iets leuks in jouw imaginatie:

  Alvorens je begint te tekenen, dien je eerst na te denken wat je precies op papier wilt zetten. Wil je een plaatje natekenen of jouw eigen imaginatie gebruiken? Indien je een plaatje wilt natekenen, is het van belang dat je het voor je neemt. Indien jij jouw eigen imaginatie wenst te gebruiken, is het van belang dat je hetgeen je op papier wilt zetten, niet uit jouw hoofd haalt. Dit laatste punt is meestal moeilijk op papier te zetten, omdat jouw visioenen soms kunnen veranderen. Een van mijn betere vrienden is een fotograaf Etten Leur maar houdt enorm veel van schilderen. Hij is ook een van de bedenkers van dit artikel geweest.

  2. Teken het plaatje na door gebruik te maken van cirkels en kubussen

  Wees geduldig en gebruik cirkels en kubussen om jouw tekening te perfectioneren. De cirkels en kubussen kun je als leidraad gebruiken om behoorlijke schetsjes te maken van hetgeen je graag wilt tekenen. Let er wel op dat schetsen langer duurt dan de daadwerkelijke tekening op papier te zetten. Indien je bijvoorbeeld 2 weken besteedt hebt aan een schets, duurt het tekenen van de daadwerkelijke plaat zeker een dag of twee bij wijze van praten.

  3. Gebruik voor de schets goedkoop papier:

  De schetsjes die je maakt aan de hand van de cirkels en kubussen, kun je het liefst maken op goedkoop papier. Hier kun je heel veel fouten maken. Oefening baart kunst noemt men dat.

  4. Gebruik voor de definitieve tekening het papier naar wens

  Indien je duizend keren fouten hebt gemaakt en je nu gereed bent om de definitieve tekening op papier te zetten, kun je dit doen op het papier naar wens.

  De vier bovengenoemde stappen zijn niet weg te denken voor elke (beginnende) tekenaar. Zelfs iemand die al jaren tekent, past deze vier stappen nog steeds toe. Let er wel op dat tekenen wat jouw imaginatie je zegt niet altijd kan opleveren wat je zo graag wilt. Zoals wij eerder hebben aangegeven kan jouw imaginatie veranderen. Wat je in zulke gevallen kunt doen, is heel snel een schets maken van hetgeen jouw imaginatie je zegt. Daaruit kun je dan verder gaan met hetgeen je zo graag op papier wilde zetten. Tekenen hoeft niet altijd moeilijk te zijn, maar het vergt meestal veel oefening. Schetsjes maken aan de hand van cirkels en kubussen helpen meestal om perfecte tekeningen te maken, maar daarvoor heb je veel geduld nodig en niet een ieder heeft zoveel geduld daarvoor. Tekenen doe je uit liefde en met heel veel geduld. Het kan meestal gevoelens uiten die niet uitgesproken kunnen worden. Succes met tekenen!

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *