Het maken van een schets vereist nogal wat vaardigheden, maar lukt het altijd wel na een gedegen voorbereiding. Dat houdt zeker veelvuldig oefenen in, maar is het ook belangrijk wanneer met behulp van de juiste inzichten, te werk zal worden gegaan. Zo een schets vormt immers de basis van waaruit je later de tekening definitief zal afmaken. Er zijn verder nog een flink aantal redenen, om een goede schets te maken en zijn de volgende 5 wel de belangrijkste:

  1. Het geeft jouw meteen de juiste inzichten: een schets is niet voor niets de basis voor elke goede tekening en zal je al bij het maken van zo een schets, al het gevoel krijgen waar je alle aandacht aan moet besteden. Op zo een wijze wordt het accent op de juiste plekken gelegd en kunnen alle correcties snel doorgevoerd worden. Beschouw een schets dus gerust als een oefenblaadje waarop met een gerust hart van alles kan worden neergezet.
  2. Het zorgt voor een zelfverzekerd gevoel: wie met een goede schets op proppen komt, zal tijdens het tekenen veel minder twijfels hebben. Het voorwerk is namelijk al gedaan en zijn de meeste drempels daar al overwonnen. Ook verbaast het weleens, wanneer je na een nachtje slapen, de volgende dag over nieuwe inzichten beschikt.
  3. Foutje gemaakt? Begin opnieuw: Het gaat er allemaal wel eenvoudig aan toe wanneer er een schets wordt gemaakt. Het gebeurt maar zelden, dat alles in één keer goed wordt gedaan. Zo kan soms enkele luttele minuten na het hebben afgerond van zo een schets, weer op andere ideeën komen en is er bij het corrigeren in zo een schets veel minder gevraagd, als bij een complete tekening.
  4. Oefening baart kunst: Daar gaat het zeker om bij tekenen en is een goede schets daarbij onmisbaar. Door het maken van een schets, kan het gevoel dat men krijgt bij het aanschouwen van hetgeen men wel neerzetten, beter tot uitdrukking komen. Eventueel kan de schets ook gewezen worden aan derden om hun mening ook te kunnen verwerken in de schets.
  5. Biedt meer ruimte voor creatief denken: in een schets kunnen alle ideeën vrij tot uiting worden gebracht en heeft men zo gelijk een goed idee, hoe het eindproduct eruit zal zien. Gedurfde combinaties bijvoorbeeld kunnen in zo een schets worden uitgeprobeerd en is het aantal mogelijkheden zo werkelijk onbeperkt. Door een groot aantal schetsen te maken, kan er op den duur gekozen worden voor eentje, die het best bij de inzichten en situatie past.

Het maken van een schets is bij een aantal beroepen ook nog van groot belang, zoals bij een tandarts Breda. Met de juiste schets wordt het werk er altijd eenvoudiger op en kunnen er zonder enig risico, veel aanpassingen worden verricht. Het eindresultaat mag daarom altijd als top worden beschreven en is het ook een goede manier om beginners gelijk een goede kans te bieden door de drempel te verlagen.